lørdag den 29. september 2007

Starthjælp

Der har været spurgt ind til reglerne om starthjælp til deltagere på Grøn/begynder og især Hvid/Let.

Med starthjælp tænkes på at en fra klubben hjælper en deltager igennem startproceduren, herunder hjælper med at læse sig ind på kortet, som udleveres 2 minutter før start.

Spørgsmålet går dels på den arrangerende klubs forpligtelse – dels på adgang for en hjælper fra egen klub.

Efter reglement 2007 er hovedreglen at man i klasserne med tilføjelsen, E, A AM og AK ved konkurrencer med individuelle start skal orientere selvstændigt (2.7).

Det betyder at eksempelvis H -12 A, der konkurrerer på Hvid/Let bane og derfor får kortet 2 minutter før start ikke må få starthjælp.

Derimod må en deltager i H 12 B godt modtage hjælp, da alle klasser med tilføjelsen, Begynder, Åben og B samt C gerne må medbringe en skygge på banen (2.6) og som derfor gerne må modtage hjælp fra egen hjælper.

Endelig er der spørgsmålet om den arrangerende klubs ansvar. Det er her hovedreglen at deltageren uanset klasse og bane selv har ansvaret for at følge startproceduren (2,11)

Men det er også klart at den arrangerende klub, har ret og pligt til at sikre at startproceduren fungerer og at der er ro og rytme. Vælger man at udlevere kortet personligt, påtager den arrangerende klub sig ansvaret for at kortet er det rigtige. (2.11 in fine)

Der er ikke efter reglement 2007 en pligt for startpersonalet til at give starthjælp, men ej heller et forbudt i det samme omfang som det er muligt at skygge -. Altså, for deltagere i klasserne: Begynder, Åben og klasser med tilføjelsen; B og C.

Ingen kommentarer: